Lagom hyra Vad är egentligen en lagom hyra?

Det finns rekommendationer som föreslår att du ska spendera en viss andel av inkomsten på hyran och andra bostadsrelaterade utgifter. 30 procent brukar rekommenderas då det ger gott om utrymme för underhållning och sparande. Dock är det viktigaste att titta på dina unika omständigheter för att bestämma hur mycket hyra du har råd att betala.

Hur mycket du måste betala i hyra skiftar från 15 000 kronor i Stockholms innerstad till 2500 kronor i småstaden Tidaholm. Var du vill bo spelar en avgörande roll för hur mycket det kommer att kosta. När du ska räkna på hur mycket du har råd med behöver du tänka på din nuvarande ekonomiska situation. Ett tips är att göra en budget innan du börjar titta på lägenhet för att se vad du har råd med. Det viktigaste är att hitta en lägenhet som gör att du kan betala dina eventuella skulder och spara en del av inkomsten.

Spendera högst 30 procent

Enligt många experter är det rekommenderat att högst spendera 30 procent av din månadsinkomst på bostadsrelaterade utgifter, inklusive hyra och driftkostnader. Närmare bestämt bör din hyra inte överstiga 30 procent av din månadsinkomst och helst ligga en bra bit under. Detta innebär att om du tjänar 25 000 kronor i månaden att du inte ska betala mer än 7500 kronor i bostadsrelaterade utgifter. En vidareutveckling av denna rekommendation är budgeteringsmodellen 50/30/20 – där du spenderar 50 procent av inkomsten på bostadsrelaterade utgifter, livsmedel, transport och andra grundläggande utgifter. 30 procent kan du spendera på nöje och underhållning. Resterande 20 procent används för att betala lån och pensionsspara.

Naturligtvis är det din budget och ekonomiska situation som avgör hur mycket du ska spendera på hyran. Om du behöver kvalificerad rådgivning för hur du ska spendera kan en finansiell rådgivare vara till god hjälp.