Plats för familj Hur mycket plats behöver en familj?

När det är dags att köpa boende är det alltid viktigt att det nya hemmet blir så optimalt som möjligt. Självfallet är budgeten en stor fråga, men det är också viktigt att ta en ordentlig funderare på vad som egentligen behövs. 

Var ska bostaden ligga, hur ska den vara planerad och hur många kvadratmeter bör den gå på är bara några frågor du bör ställa dig.

Just platsfrågan är särskilt viktig när det är en familj det är frågan om.

Hur många medlemmar är det i familjen? Är den färdigväxt eller finns det möjligheter till att den kommer bli större? Här får du några tips på vad du bör tänka på när du ska räkna ut hur mycket utrymme du behöver.

Tänk också på ifall det finns några regler som påverkar hur stort ni måste bo.

Bra utgångspunkter inför husköpet

En bra plats att börja på är att se tillbaka till din egna uppväxt när det kommer till utrymmet. Hade du ett eget rum eller fick du dela med dina syskon? Upplevde du att du hade privat utrymme eller hade du önskat mer plats? Studier har visat att små barn kan dela rum utan problem men att de ofta mår bättre av ett eget när de blir lite äldre. Har du småttingar just nu kan det alltså räcka med ett barnrum men det är samtidigt smart att planera inför tonåren – de kommer snabbare än du tror!

Se över familjens intressen

Olika familjer har olika behov! Medan alla självklart behöver ett kök, ett badrum, ett sovrum och ett vardagsrum kan det också vara nödvändigt att anpassa utrymmet efter livsstilen.

Ett extra rum för hobbys och hantverk eller kanske ett litet hemmagym kan vara viktiga för familjen. Bra förvaring är ett annat kriterium, särskilt om familjen sysslar med saker som kräver utrustning eller mycket material. Ska en del av bostaden bestå av ett hemmakontor?

Genom att ställa dig alla de rätta frågorna nu får du inte bara en bra bostad i nuet, du kommer ha lika mycket glädje av den i framtiden.