Omvandla din hyresrätt till bostadsrätt

Har du funderat på att ombilda din hyresrätt till en bostadsrätt? Det finns många fördelar, framför allt ekonomiskt med ombildning, men du kan behöva ta hjälp utifrån för att processen ska ske på ett så fördelaktigt sätt som möjligt. Väljer du att ombilda ditt hem till en bostadsrätt kan du potentiellt sett göra en fantastisk affär.

Nu är det möjligt att få hjälp att ombilda till bostadsrätt hos Interesta. De hjälper människor som vill äga sitt boende och det är på detta sätt möjligt att köpa lägenheten utan kontantinsats. Hyresgästerna bildar då en egen bostadsrättsförening och köper hyresvärdens fastighet. Interesta kan assistera dig med allt som krävs för ombildningen, och de tar bara betalt av föreningen om bostadsrättsombildningen blir av.

Ta hjälp av en expert

New,Housing,Estate,Buildings,Apartments,In,Town.Att göra en ombildning kan vara svårt och därför är det klokt att ta hjälp av en expert. Forskare vid KTH har konstaterat att det är komplicerat att starta en bostadsrättsförening samt köpa en fastighet. Det kan vara besvärligt både ekonomiskt och juridiskt sett då många faktorer behöver vara på plats för att ombildningen ska lyckas. I vissa fall blir hyresgästerna inte godkända av banken då de har enskilda betalningsanmärkningar. Föreningar som lyckas köpa sin fastighet brukar ha ett högt socialt kapital, vilket innebär att de har högt förtroende för varandra.

Fördelar med ombildning

  • En ombildning kan ofta vara förmånligt rent ekonomiskt, och de hyresgäster som väljer att inte ingå i ombildningen kan få en bättre fastighetsägare än tidigare då de också bor i fastigheten och därför bryr sig mer om den.
  • Ombildningen är en stor process och många olika delar behöver gå rätt till, vilket innebär att det är bäst att ta hjälp utifrån.
  • Processen går till så att du behåller din tidigare lägenhet som du har haft som hyresgäst, och den nybildade bostadsrättsföreningen köper upp fastigheten från hyresvärden. Du behöver betala en insats för bostadsrätten, och en fastighetsvärdering görs.

Skillnad mellan hyresrätt och bostadsrätt

Modern,Apartment,With,Kitchen,And,Living,Room,CombinedEn hyresrätt ägs av hyresvärden som är ansvarig för förvaltningen vilket innefattar fastighetens dagliga skötsel. Förvaltningen ingår i hyran för dig som hyresgäst, och kan till exempel innebära att din spis byts ut om den går sönder. Du slipper betala insats för lägenheten och behöver endast betala månadshyra. För att påverka fastighetens skötsel kan du gå med i din lokala hyresgästförening. Du kan inte sälja, köpa eller ge bort din hyresrätt, men du har möjlighet att överlåta eller byta den vilket regleras i hyreslagen.

En bostadsrätt ingår i en fastighet som ägs av en bostadsrättsförening. Lägenheterna upplåts till föreningens medlemmar och det är denna upplåtelse som kallas för en bostadsrätt. När du är medlem i föreningen betalar du en insats, och du har stor frihet vad gäller att själv bestämma över ditt boende. Hit hör exempelvis val av material samt renoveringar som utförs i lägenheten. Det är medlemmarna i föreningen som bestämmer över de gemensamma utrymmena som innergård och tvättstuga. Föreningen är ansvariga för att laga om något går sönder utanför lägenheten, samt att göra renoveringar på fastigheten vid behov.