Betala hyran med ett lån – om det krisar

Inflationen medför att det blir dyrare att leva. Även du som bor i hyreslägenhet spås få mindre pengar över varje månad. Vilka alternativ finns om du tillfälligt skulle få svårt att betala hyran?

På vissa håll i landet har elräkningen för en vanlig hyresrätt dubblats på bara ett år. Dyrare mat och drivmedel gör att privatekonomin utmanas på alla tänkbara sätt nu, så vad gör du om du plötsligt får svårt att betala hyran en månad?

Låna pengar till hyran

Ett snabblån eller en kontokredit är ett snabbt sätt att låna pengar till hyran, om det nu skulle krisa. Detta är former av konsumtionslån som vanligen har lägre trösklar för ett godkännande men som samtidigt har dyrare räntor än exempelvis privatlånet.

Även privatlån kan fungera som ett konsumtionslån, men då räntan kan vara förmånligare på dessa kan de också vara något svårare att få. Så länge du har en stadig inkomst och bra ekonomiska förutsättningar bör du kunna få ett privatlån.

Vid kredit- och snabblån gäller oftast en relativt snabb återbetalning. Låna därför inte pengar om ditt ekonomiska läge är så ansträngt att du med stor sannolikhet kommer få ännu sämre förutsättningar till ekonomisk stabilitet nästa månad.

Skapa en bättre privatekonomi

Om läget känns osäkert kan du försöka se över din ekonomi. Finns det onödiga utgifter du kan dra ner på, såsom överkonsumtion av saker du egentligen inte behöver för att ha en bra vardag? Många har prylar som samlar damm i förrådet. Kanske har du saker som du inte längre behöver och som du kan sälja för att dryga ut månadskassan?

Att skaffa ett extraknäck kan vara en annan väg att få mer pengar över varje månad. Det finns många jobb du kan göra hemifrån, men om du gillar att träffa folk på dagarna kan du exempelvis söka extrajobb i butik eller på lager. En kombination av att tänka på dina inkomster respektive utgifter kan göra så att du får pengar över varje månad.