Så fixar du ett mysigt barnrum

Bostadens roligaste rum att inreda är barnens. Här är du mycket friare att leka med färger och former, och det finns inte lika strikta ”regler” som i de övriga rummen. Är barnen stora nog kan de till och med hjälpa till med hur det ska se ut.

Eftersom barnens sömn är viktig bör du satsa lite extra på mysfaktorn i deras rum. Det behöver inte kosta massor utan det räcker med några trevliga detaljer för att det ska kännas ombonat. Genom att skaffa sköna sängkläder till barn med fina mönster och härliga material får barnen lättare att komma till ro. Andra saker du kan satsa på för en mysig miljö är:

  • Little,Blonde,Girl,Sleeping,In,Bed,Hugging,A,Teddy,BearKuddar – gör sömnen behaglig och kan prydas med gulliga örngott
  • Täcken – ett varmt för vintern, ett svalt för sommaren
  • Gardiner – ger ett vackert intryck
  • Plädar – sköna att svepa om sig med under sömnen, leken och pluggandet

Tre tips för optimalt barnrum

När du ska inreda till barnen bör du hålla tre faktorer i åtanke för att rummet ska bli så bra som möjligt. Självfallet är det viktigt att miljön är trivsam, och det kan du uppnå med de ovanstående exemplen, såväl som vackra färger på väggarna som gärna får gå i pastell. Det är också viktigt att rummet är funktionellt, det vill säga att barnen kan utföra saker som att plugga eller leka så enkelt som möjligt. Till skillnad från hemmets övriga rum ska ju barnrummet fylla flera funktioner och därför krävs extra planering för detta. Ett skrivbord med några praktiska hyllor som sitter under en våningssäng är ett bra alternativ om det inte finns så mycket plats.

Multifunctional,Bedroom,And,Workspace,Interior,With,Bed,And,DeskSist, men inte minst, är det viktigt att barnens rum är lättstädat. Försök att inreda med bra förvaringsmöjligheter som gör det lätt att ta ur och lägga i leksaker och andra prylar. Ha inte för många möbler och se till att det går att komma åt överallt. Ofta finns det utrymmen under sängar och soffor, och med några bra förvaringslådor kan du få rum med mer än du tror. Tänk dock på att det ska vara enkelt och smidigt att dra ut dem för att du regelbundet ska kunna dammsuga eller svabba för optimal renlighet. Lådor av det slaget är särskilt bra för dina lakan och örngott då du har direkt tillgång till sängen.

Inred för flera barn

Har du flera barn men bara ett rum till deras förfogande? Då kan du prova olika avskärmningsmetoder som ger varje unge en känsla av ett privat utrymme. Du kan till exempel sätta upp skärmar eller bokhyllor eller till och med en gardinstång i mitten med en fin gardin i ett trevligt mönster som kan fungera som ett draperi. Enligt psykologer är det först i tonåren som det blir viktigt för barnen att ha ett helt eget rum, och fram till dess går det bra att dela. Lite egen plats är dock alltid skönt, och ger barnen en egen vrå att vistas i. Låt gärna barnen komma med lite input till hur rummet ska inredas, exempelvis genom att låta dem välja varsin poster att ha på väggarna eller sina egna, individuella påslakan.