Så köper du bostad med betalningsanmärkning

Att köpa bostad är en stor affär och det är många faktorer som spelar in för att du ska kunna få ett bolån. Betalningsanmärkningar kan vara sådant som ställer till det. Om du har betalningsanmärkningar behöver du inte misströsta för det finns möjlighet att få bolån ändå.

Om du vill köpa en bostad men har en betalningsanmärkning ska du inte vara nedslagen. Det går att få ett bolån med betalningsanmärkning om din framtida betalningsförmåga ser bra ut. När du får en betalningsanmärkning försämras din kreditvärdighet vilket gör det svårare att kunna teckna ett bolån, teckna olika typer av abonnemang eller ta ett hyreskontrakt. Det finns dock aktörer som ser till din framtida återbetalningsförmåga och lägger inte lika stor vikt vid en betalningsanmärkning. Att få en individuell bedömning på just din situation är det bästa. En betalningsanmärkning är en belastning eftersom det visar att du inte har betalat det du skulle i tid vilket kan oroa vissa långivare. Det är lättare att få lån utan anmärkningar. Men genom att fixa till din ekonomi ökar du dina chanser.

Städa upp ekonomin

När du ska köpa en bostad är det viktigt att du har en god och balanserad ekonomi. Därför är det bra att städa upp i ekonomin innan du ska ansöka om ett bolån. Ett fast jobb där du får en inkomst som täcker upp för utgifterna och som visar på att du kommer kunna betala tillbaka lånet är det viktigaste. Att ha en budget där det framgår hur privatekonomin ser ut kan vara bra att ha i vissa lägen. Om du ska ansöka om ett bolån själv och är osäker på om det kommer beviljas kan du försöka söka med en medsökande. Det ökar chanserna för att du ska få lånet. Det är positivt om du har sparat ihop till en kontantinsats när du ska köpa bostaden. Tänk på att få ett lånelöfte innan du börjar buda på någon lägenhet. Räkna också på hur mycket bostaden maximalt får kosta för att du ska kunna betala alla omkostnader.

Faktorer som har betydelse för bolånet:

  • Vilken anställningsform du har
  • Din inkomst
  • Hur stor kontantinsats du har
  • Månadsavgiften
  • Om du har andra lån
  • Antal personer i hushållet