Skaffa en säkerhetsdörr till hemmet i Stockholm

För dig som bor i en större stad som Stockholm kan ditt hem kännas särskilt utsatt – och ännu mer ju mer centralt du bor. Då kan det vara lämpligt att skaffa en säkerhetsdörr istället för en vanlig ytterdörr, så att du kan känna dig mer trygg. Det kan dock kännas som att det finns väldigt mycket att tänka på när du ska skaffa en säkerhetsdörr – och här hittar du därför bra information och svaren på frågorna du har.

Att skaffa säkerhetsdörrar i Stockholm och andra större städer är ett bra sätt att förbättra såväl säkerheten som känslan av trygghet på. Beroende på vilken vanlig typ av ytterdörr du har i nuläget kan inbrottstjuvar ta sig in hemmet både lätt och snabbt genom att bryta upp dörrkarmen – men genom att istället välja en säkerhetsdörr kan du avskräcka dem från att försöka sig på att ta sig in. Särskilt bra resultat får du om du kombinerar säkerhetsdörren med ett larm som börjar tjuta med ett högfrekvent ljud, då detta drar till sig uppmärksamhet och får de flesta inbrottstjuvar som ens försöker att ge sig på dörren att ge upp snabbt.

Så fungerar säkerhetsdörrar

Säkerhetsdörrar finns i flera olika klasser som representerar hur bra de är på att stå mot ett inbrottsförsök med olika typer av verktyg; hur lång tid de måste utsättas för eld innan en brand klarar av att bryta sig genom dörren; och hur bra dess kapacitet för ljudisolering är. Graderingen, som är standardiserad i Europa, utförs i Sverige av RISE Research Institutes of Sweden – tidigare känt som Statens provningsanstalt – och görs på en skala från RC-1 och uppåt, där högre siffra innebär bättre säkerhet:

• Säkerhetsdörrar av klassen RC-3 är de vanligast förekommande för vanliga hem, och ska kunna stå emot ett inbrottsförsök i 20 minuter (varav 5 minuter av aktivt inbrottsförsök med verktyg) innan inbrottstjuven kan ta sig in
• I områden med större brottslighet kan dörrar av graderingen RC-4 vara lämpliga, och så även om ditt hem av någon annan anledning är särskilt utsatt. Dessa ska kunna motstå ett inbrottsförsök i hela 30 minuter (varav 10 minuter aktivt inbrottsförsök).
• RC-5 och högre brukar under normala omständigheter inte användas för privatpersoners hem, men kan ibland lämpa sig för företag. Dessa ska kunna motstå inbrottsförsök i 40 minuter (varav 15 minuter aktivt inbrottsförsök).

Det bör du tänka på som hyresgäst

Vissa hoppas att de som hyresgäster kan kräva att byggnaden utrustas med säkerhetsdörrar, men tyvärr har du inte rätt att kräva detta av din hyresvärd. Om du själv vill bekosta säkerhetsdörren går detta oftast bra, med hyresvärdens godkännande – men tänk då på att du inte kan göra dig av med den gamla dörren utan att hyresvärden godtar det, då denna är fastighetsägarens egendom.

Om det istället är hyresvärden som vill skaffa säkerhetsdörrar till lägenheterna är det denne som bekostar detta och väljer ut vilken dörr som lägenheterna ska utrustas med, men det är vanligt att hyresvärden samtidigt höjer din månadshyra med omkring 50 kronor till någon hundralapp i samband med detta.