Sök
  • Kurt Elstad

KRÖNIKA

Bostadsutvecklaren SSM:s framgång i tingsrätten mot ett antal köpare som ville komma ur sina förhandsupplåtelser var en rejäl pyrrhusseger. Förhandsköpen är att betrakta döda, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.


Tingsrättens dom om att förhandsupplåtelserna från bostadsutvecklaren SSM eller snarare dess bildade förening var bindande – trots flera års försening av bygget – räddar kanske SSM:s projekt West Side Solna. Men det är sannolikt en spik i kistan för den redan halvdöda modellen att sälja bostäder på ritning. Domen kommer kanske att överklagas och till och med ändras.
Men det förstärker ändå en trend som pekar i en riktning – försiktighet måste gälla och då i synnerhet vid köp av bostäder i nyproduktion.

För oron gäller inte bara att man sitter fast i ett förköpskontrakt som man inte har kommit ur. Det kan bli än värre. För med allt svagare balansräkningar och fram för allt kassaflöden hos många mindre och halvstora bostadsutvecklare, allt större problem hos många entreprenadföretag, där likviditetsproblemen hopar sig, så har många projekt en potential att utveckla sig till en mardröm, där de nybildade föreningarna kan gå i konkurs. Entreprenadföretaget Q-gruppens konkurs i veckan, som ställer till med problem för Tobin Properties, lär inte vara den första.

För med ett växande antal brända köpare av nyproducerade bostadsrätter så håller den ”story” som drivit i synnerhet Stockholmsmarknaden mot allt högre prishöjder på att dö. Vi talar om historien om att bostäder bara kan stiga i pris.


Läs hela krönikan här


#bopol #byggpol #bostadsmarknaden #amorteringskrav #bostadsutvecklare #nyproduktion #brf