Socialdemokraterna går till val på att avskaffa den omdebatterade ebo-lagen. Samtidigt arbetar regeringen mot att införa vissa inskränkningar redan före valet.

Kritiken mot lagen, som innebär att asylsökande själva kan välja var de ska bo, har varit hård. Bland annat från kommunalråd i socialdemokratiskt styrda kommuner där lagen har medfört stor inflyttning av asylsökande, vilket även har lett till utsatthet och extrema boendeförhållanden med flera madrasser på samma lägenhetsgolv.

En utredning föreslog därför nyligen att möjligheterna att flytta till vissa kommuner ska begränsas, bland annat om skälig boendestandard inte kan garanteras.

När förslagen presenterades mottogs de positivt av Hyresgästföreningen. Förbundets chefsekonom Martin Hofverberg sa då att det var bra att man sätter stopp för de oönskade konsekvenser som ebo-lagen har medfört. Samtidigt sa han också att lagen inte borde slopas, då det är rimligt att man själv får välja var man vill bo.

Nu vill Socialdemokraterna göra både och.

– Först och främst har vi mottagandeutredningen som [arbetsmarknads- och etableringsminister, reds anm] Ylva Johansson har tagit emot, säger ministerns pressekreterare Natali Sial.

Läs hela artikeln på Hem & Hyra