”Så snart man börjar prata om att bygga hyresrätter så är det någon som säger ’Det blir dyrt!’ Men det är ju inte sant. Med hjälp av ETC Bygg tänker vi visa att det går att bygga både billiga, rena och energisnåla hyresrätter i Sverige. Ett av målen med det här projektet är att det ska bli ett exempel som de lokala politikerna kan använda gentemot byggbolagen. Sedan får väl de stora byggjättarna svara på varför det blir så dyrt när de bygger.

Hur vi ska åstadkomma social rättvisa och tackla klimatförändringar är två av vår tids stora frågor. Bra och billiga hyresrätter är ett svar på båda.

Att ETC startat byggbolag grundar sig i att vi ger ut tidningen Kloka hem. Vi var på studiebesök i Hamburg för några år sedan och tittade på trähuskonceptet Woodcube. Det fick mig att tänka: ’Varför bygger inte vi i Sverige så här?’ Vi har ju till och med trä i landet, till skillnad från tyskarna. Så jag åkte hem och presenterade idén för våra läsare.

Först ritade jag själv ett hus utifrån det jag lärt mig om hus i massivträ. Sedan tog arkitekten Hans Eek över och gjorde en riktig ritning och framför allt en energikalkyl med ventilation och väggkonstruktion, som gör att huset knappt kommer kräva någon energi alls för att värmas/ kylas. Slutligen trädde arkitekten Joakim Kaminsky in. Förutsättningarna han fick var passivhusteknik, massiv trästomme och solceller på taket. Alla lägenheter har också balkonger som fungerar både som växthus och klimatskydd. hela artikeln på Arkitektur.se

Johan Ehrenberg deltar på Bostadsforum den 23 mars och berättar om konceptet.
Läs mer och boka din plats till Bostadsforum här