”Bygg hyresrätter i stället för dyra bostadsrätter”. Se där – en återkommande fras på dagens feberfrossiga bostadsmarknad. Men faktum är att detta påstående har mer av feberhallucinationer över sig än verklighetsförankring. (artikel av Per Lindvall, svd)

Under rådande omständigheter har många byggherrar sagt att de i stället för bostadsrätter vill bygga hyresrätter. Allt för att hantera höstens frostknäpp på bostadsmarknaden. Det kan inte ha varit några enkla beslut. För fastighetsjätten Wallenstam, vars levebröd är just att äga och förvalta hyresrätter, borde veta att det är mycket tuffare att räkna hem en hyresrätt än en bostadsrätt. Även för två exakt lika byggnader som kostar exakt lika mycket att uppföra.

För de som vill bygga hyresrätter i stället för bostadsrätter i Barkarbystaden förbättras kalkylen något genom att kommunen då sänker markpriset. Men det måste till mycket stora markprissänkningar för att bostadsrätts- och hyresrättskalkylerna ska bli jämförbara. Anta att ett hus kostar 40 000 kronor per kvm att bygga, inklusive markkostnader. Anta också att både hyresfastigheten och bostadsrättsfastigheten belånas till 70 procent. För att täcka hyresvärdens kostnader krävs det att hyran blir nästan dubbelt så hög som vad bostadsrättsägaren får betala, inklusive kapitalkostnader.

Det sänker räntekostnaderna med 30 procent. En fastighetsägare måste ha full kostnadstäckning för sina räntor.

För en hyresrätt innebär det hyror, klart över 2 000 kronor per kvadratmeter och år, det vill säga minst 12 000 kronor i månaden för en 3:a på 70 kvm. För bostadsrättsägaren landar kostnaderna runt 1 200 kronor per kvm och år, eller 7 000 kronor per månad.

En förklaring till att bostadsrätt blir så mycket billigare än hyresrätten är att …

Läs hela Per Lindvalls och Svds artikel här