Sänk byggtakten

Sänk byggtakten

By |november 6th, 2017|Krönika|Kommentarer inaktiverade för Sänk byggtakten

”I så fall är det ett underbetyg och första gången sedan finanskrisen som investerare börjar tvivla på stabiliteten i den svenska ekonomin.”
DET SKRIVER ANNIKA WINST I EN KRÖNIKA I AFFÄRSVÄRLDEN.

I maj skrev jag en krönika i Affärsvärlden och argumenterade för att vi riskerar att bygga för mycket. Att följden kunde bli en sättning på bostadsmarknaden. Sedan dess har risken ökat. Men ropen efter fler bostäder fortsätter. Många politiker hävdar att vi ännu ska öka byggtakten. Och Riksbanken anser att vi har ett strukturellt underskott av bostäder, för att ge några exempel.

Min bedömning är att det är fel. Att vi inte kan och inte heller ska öka byggtakten. Befolkningsökningen talar snarare för 50 000 nya bostäder per år än de 70 000 Boverket efterfrågar och som många hänvisar till.

Strax efter sommaren vaknade aktieanalytikerna och frågade om de skulle vara oroliga för fastighetsbolagen. I höst har flera av bolagens aktier fallit rejält. Vi har sett en omsvängning av bostadsmarknaden från att ha varit säljarens till att det nu snarare är köparens. I alla fall inom vissa segment.

Läs hela krönikan här

 

 

About the Author:

Comments are closed.