Från åtta av tio svenska kommuner flyr unga vuxna till andra orter. Hammarö, Sorsele och Habo är några kommuner som runt 40 procent av de unga lämnat de senaste fem åren, skriver Dagens Samhälle.

 I 241 av landets 290 kommuner har andelen unga i åldern 20–24 år minskat de senaste fem åren. Fler unga vuxna har alltså utvandrat än flyttat in till kommunerna. Det visar en granskning som Dagens Samhälle gjort och som bygger på statistik från Statistiska centralbyrån från åren 2012–2017.

Bara 49 svenska kommuner hade en positiv inflyttning av unga vuxna under perioden. Men i så många som 44 av de 290 granskade kommunerna lämnade 25 procent eller mer kommunerna.

Enligt Henrik Karlsson, utredare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, beror flytten ofta på att man vill utbilda sig på annan ort, läsa på högskola/universitet, hitta bostad, jobb eller en pojkvän/flickvän/partner.

– Det här är en ålder då det är naturligt att vara på väg från en plats till en annan, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

– Men, påpekar hon, för kommunerna kan det bli problem eftersom bara hälften i genomsnitt flyttar hem igen enligt vår forskning.

För kommuner som vill öka sin befolkning gäller det att locka till sig 19–35-åringar.

– Efter 35 är det få som byter bostadsort, noterar Charlotta Mellander.

Generellt sett är kvinnorna mest rörliga, visar siffrorna. I till exempel Bräcke har 39 procent av tjejerna men bara 27 procent av killarna flyttat sedan 2012.

Kommunalrådet i Bräcke Sven-Åke Draxten (S) förklarar att de ofta gett sig i väg för att studera. Men mönstret är också arbetsmarknadsrelaterat.

– Vi har trä- och metallindustri och kan erbjuda vård- och omsorgsjobb. Men färre och färre kvinnor vill utbilda sig inom omsorgsyrkena, säger han.

Några orter i botten av listan, som Habo och Sorsele, har förlorat nästan varannan, eller 40 respektive 39 procent, av sina unga de senaste fem åren. Samtidigt skiljer sig situationen mellan dessa kommuner.

Läs hela Inlägget på DAGENS SAMHÄLLE

 

Vill de veta mer om var folk vill bo kan du lyssna på Maria Pleiborn från WSP som deltar på Bostadsforum den 23 mars.

Stad, land, villa eller lägenhet – hur vill folk bo egentligen?
Boverket pekar på ökat bostadsbehov och politikerna vill bygga helt nya städer.
Finns det risk att vi bygger för mycket? Och hur vill folk bo egentligen?
Maria Pleiborn, Demograf & Senior rådgivare, WSP Analys & Strategi

 

Läs programmet här