Just nu har vi ena benet i den värld vi känner till och det andra i en ny. Skärgårdsvillan och rymdkolonin finns samtidigt i tankarna. Det visar årets Trendrapport – @svenskfast framtidsspaning på bostadsmarknaden. Men oavsett detaljerna i drömboendet är svaren tydliga: vårt hem ska vara en plats för trygghet i en snabbrörlig omvärld.

För sjätte gången presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, som baseras på en riksrepresentativ undersökning från Kantar Sifo där svenskarna gett sin syn på framtidens boende. I år har över 2 500 personer svarat på frågor rörande ekonomi, bostadsbyte och ny teknik.

Drömbostaden – en naturnära idyll

Trots att många flyttar in till storstäderna varje år är det inte vad svenskarna egentligen drömmer om. Tvärtom är det villa med sjötomt som står högst upp på önskelistan. Därefter är det att bo i en mellanstor stad och i skärgården flest drömmer om. Endast var åttonde menar att deras drömboende finns i en storstad. Minst populärt är flytande bostäder i form av husbåtar.

Och de senaste åren har kranskommuner kring storstäderna befolkas allt mer. Detta kan ses som ett mellansteg innan fler kanske förverkligar sin dröm om en bostad på landsbygden. Människor vill fortfarande ha närhet till centralt belägna arbeten, men man vill också bo nära naturen.

Läs hela rapporten här

Ny konferens den 29 november

BOSTADSUTVECKLINGSDAGEN 2018