Fler och bättre hyresrätter – sådana som alla har råd med – är två av de viktigaste frågorna som Hyresgästföreningen tänker lyfta fram inför höstens riksdagsval.

– Storleken i vår förening kommer på ett naturligt sätt att sätta oss i centrum, säger Hyresgästföreningens valledare Markus Selin. Hans uppdrag är att samordna opinionsbildning och påverkansarbete, förklarar han när Hem & Hyra träffar honom 194 dagar innan riksdagsvalet.

Dagar som kommer att innebära ett enormt arbete både för honom och hela Hyresgästföreningen. För hur lyckas man nå fram med sitt budskap i en värld där bostadsfrågan inte ligger särskilt högt på listan över vad väljarna ser som viktigast?

Mätning efter mätning visar trots allt samma sak: Integration och invandring, sjukvården, samt skola och utbildning – om än inte alltid i den ordningen – är det som engagerar väljarna.

– Men det känns som att bostadsfrågan är en bubblande fråga. Emellanåt snubblar den in på tio-i-topp, säger Selin som själv har bott i hyresrätt i halva sitt liv.

Strategin är att använda alla befintliga plattformar för att nå ut till väljarna och få dem att intressera sig mer för bostadsfrågor.

– Bostäder och jobb är grunden för allt, säger Selin och lägger fram sin teori om varför förhållandevis få väljare ändå rankar bostadsfrågan som viktig.

– Vi har haft det för bra emellanåt. Och kanske är frågan så pass komplex att den inte är lättuggad.

Förra året visade sig vara ett bra år för bostadsbyggandet, omkring 25 000 hyresrätter byggdes. Ändå ser Selin läget som bekymmersamt.

Läs hela artikel i Hem & Hyra