Marknaden för bostadsrätter fortsätter att skaka. Fastighetsjätten Wallenstam ombildar nu ytterligare tre bostadsrättsföreningar till hyresrätter. Samtidigt prövar andra en ny typ av bostadsrätt för tunnare plånböcker.

Fastighetsjätten Wallenstam, som i början av oktober var bland de första bostadsproducenterna att tala om scenväxling på bostadsmarknaden, avslutar 2017 med att ställa om ytterligare tre föreningar med svårsålda bostadsrätter till hyreshus.

På fredagen gjorde Wallenstam klart att man stoppar flera hundra bostadsrätter i både Stockholms- och Göteborgsområdena.

Bakgrunden är svag efterfråga, i kombination med prisfallet på bostadsrätter, ett prisfall som också spritt sig.

I Solberga, där stjärnarkitekten Gert Wingårdh anlitats till bostadsrättsprojektet Orangeriet, ställs nu även etapp två om till hyresrätter. Därmed är totalt 170 bostadsrätter stoppade i Solberga. Och i Sundbyberg stoppas 75 bostadsrätter när en etapp av projektet Umami Park i stället blir hyresrätter.

Även Göteborgsområdet berörs nu av lägre efterfråga. Där ställer Wallenstam om 133 bostadsrätter till hyresrätter i projektet Stallbacka Allé.

– Vi följer naturligtvis utvecklingen framöver, och fattar beslut om upplåtelseform utifrån varje kommande projekts speciella förutsättningar, kommenterar vd Hans Wallenstam.

 Klart är att en stor hyreshusförvaltare som Wallenstam har lättare än andra att ställa om och flytta över bostadsrättsprojekt. Man har ju redan en egen förvaltning av hyreshus. Men vd Hans Wallenstam uttryckte redan tidigare i höst oro för att den plötsliga marknadsförändringen kan bli mycket svår för mindre bostadsproducenter som köpt extra dyr bostadsrättsmark sent i planprocessen.

Det finns nu små aktörer som lanserar helt nya upplägg för att möta en kallare bostadsrättsmarknad. De vet att många fortfarande vill köpa sin bostad, men att kunderna har lägre betalkraft.

Aktören Well Fastigheter lanserar i januari en ny finansieringsmodell som man kallar ”BRF 2.0”. Den innebär kraftigt sänkta insatser i bostadsrätterna för att fler ska ha råd. Tyngdpunkten på finansieringen läggs istället över på själva föreningen som tar upp mycket stora lån, med löptid och bunden ränta på 20 år.

Enligt Christoffer Carlsson, koncernchef i Well, blir ”BRF 2.0″ en sorts hybrid mellan bostadsrätt och hyresrätt. Boendekostnaden kommer alltså att vara betydligt högre än i traditionella föreningar, och kan ligga lite närmare nyproduktionshyror. Men till skillnad från en hyresrätt går lägenheten att sälja vitt.

Läs hela artikel på Svd

Bokningen för Bostadsforum 2018 är nu öppen!