Regeringen lägger inget förslag för att förbättra hyresgästers ställning. Trots att en omfattande utredning presenterades förra året har ärendet lagts på is, skriver Hem & Hyra.

Under två år granskades svenska hyresgästers ställning i en stor utredning. Men sedan resultatet av den presenterades förra året har det varit tyst. Nu ser den ut att “begravas” hos Regeringskansliet. Hyresgästföreningen är kritisk.

– Vi har väntat väldigt länge på denna utredning, så jag är otroligt missnöjd med att man nu inte lägger fram ett förslag, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Den offentliga utredningen “Stärkt ställning för hyresgäster” presenterades för snart ett år sedan. Den innehåller bland annat förslag om att ge hyresgäster mer att säga till om vid renovering. I många fall riskerar nämligen sådana förbättringar leda till så stora hyreshöjningar att hyresgäster tvingas flytta.

I september gick tiden ut för remissinstanser att yttra sig i frågan. Sedan dess har det varit tyst om förslagen i utredningen. Först förra veckan uttalade sig bostadsminister Peter Eriksson (MP), under riksdagens frågestund den 22 mars.

– Utredningen har genomförts, den bereds fortfarande. Därför kommer man inte hinna lägga någon proposition under den här mandatperioden, sa han då.

Från justitiedepartementets handläggare Thomas Edling får Hem & Hyra inget tydligare besked.

– Det bereds hos regeringskansliet, det innebär att man hanterar det, mer än så kan jag inte säga tyvärr.

Bara under mars månad har regeringen presenterat över 70 propositioner, men vad gäller hyresgästers ställning kommer alltså inget förslag. Detta förvånar Marcus Jonsson, opinionsstrateg på Hyresgästföreningen, som menar att det borde finnas ett brett stöd för ett förslag i denna riktning.

Läs hela artikeln i Hem & Hyra